A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozó növény, más néven indiai sáfránynak is nevezik. Fiatal hajtásait, virágait Thaiföldön zöldségként fogyasztják, belül élénksárga szára szárítva és porítva az indiai konyha egyik legfontosabb fűszere, a curry fűszerkeverék fő alkotóeleme.

kurkuma-longa-immunerosito

Íze a gyömbéréhez hasonló kissé, ezért is mondják még „sárga gyömbérnek”. Fűszerként

csodálatos, jellegzetes ízt és színt ad az ételeknek, de módjával használjuk, ugyanis ha a kelleténél többet alkalmazzuk, az étel íze keserű lehet!

A kurkumát használják még természetes színezékként és dísznövényként is, de hatása gyógy növényként a legszerteágazóbb, az indiai gyógyászat évezredek óta használja. Kiemelt hatóanyaga a „kurkumin” (maga az élénksárga színezőanyag) nagyon erős antioxidáns, ennek folytán erős daganatellenes, gyulladáscsökkentő, vírus-, baktérium-, gombaölő  hatású. Az immunrendszert is jótékonyan erősíti, emellett megnöveli szervezetünk „glutation-szintjét’.

A glutation egy, a testünkben automatikusan termelődő természetes védekező anyag, speciális aminosav-kombináció.  A szervezet autoimmun védekezési formáinak egyik legfontosabbika (a tudósok úgy vélik, tán a legerősebb saját védekezési módja testünknek). Csökkenti a gyulladásos folyamatokat a szervezetben.

A kurkumin emellett erősíti az epehólyagot, megelőzi az epekövet vagy segít a már kialakult epekő feloldásában. Csökkenti a bélben termelődő toxinokat, és véd a daganatképződést elősegítő vegyi anyagokkal szemben.

A kurkumin természetes fájdalomcsillapító hatású és kiváló vízhajtó, ezáltal támogatja a vesék működését.

Csökkenti a koleszterinszintet, fokozza a zsírok feloldódását, így a diéta fontos építőeleme lehet.