A noni, latin nevén Morinda Citrifolia, a csendes-óceáni térségben élő polinéz törzsek évezredek óta ismert természetes csodaszere, ősidők óta fogyasztják egészségük, erőnlétük megőrzésére és rengeteg módot ismernek különböző betegségek hatékony felszámolására is.

noni-gyumolcs-xeronin

Az utóbbi években figyelt fel rá a nyugati orvostudomány is, a kutatások

során tárták fel szerteágazó  hatásmechanizmusát az emberi szervezetre..

De lássuk, mi mindenre is alkalmazható a noni, ez a csodálatos gyümölcs?

A hagyományos polinéz orvoslók a noni minden részét, a gyümölcsöt több formában is felhasználták sokféle betegség gyógyítására. A kutatások alapján kiderült, hogy a gyümölcsöt átlagon felüli, magas xeronin és proxeronin tartalma teszi ilyen rendkívül hatékonnyá.

A jelenleg ismert gyógyító növények közül a Noni 100-szor annyi xeronint tartalmaz, mint a következő, szintén magas koncentrációval bíró ananász.

Miért olyan értékes és hasznos számunkra ez a hatóanyag?

A xeronin olyan anyag, amely jelentős mértékben fokozza a sejtek regenerálódását és emellett serkenti az endorfin-termelést is. Az endorfin, ún. „boldogság-hormon”, ennek köszönhetjük a jó közérzetünket, a boldogság érzetét.

Szintén a xeronin tartalomnak köszönhető még a Noni kiváló sebgyógyító tulajdonsága is.

Kutatások támasztják alá a Noni fájdalomcsillapító hatását, -mely kiteszi a morfin 70%-át,- továbbá a kortizol nevű hormon termelődésére is serkentőleg hat. A kortizolnak gyulladásgátló és méregtelenítő funkciója van a szervezetben.

A Noni aktivizálja az immunrendszert is, ezáltal a szervezet könnyedé felveszi a harcot fertőzések esetén is. Használják még cukorbetegség, szív- és keringési rendellenességek kezelésére is.

A xeroninnak stressz csökkentő hatást is tulajdonítanak. Szabályozza az alvási és menstruációs ciklust, nitrogén-oxid tartalma pedig optimalizálja a vérnyomást.

A Noni tisztító, méregtelenítő hatása miatt olyan esetekben is ajánlott, ha épp leszokóban vagyunk valamely káros szenvedélybetegségünkről. Közismert ugyanis, hogy a szenvedélybetegségeket okozó szerek nem csak pszichológiai, hanem fizikai függőséget is okoznak, a bennük lévő kémiai anyagok lerakódnak testünkben, és „kérik utánpótlásukat”, ezzel tartva fenn a függőséget.  Ezektől az anyagoktól segít intenzíven megtisztítani a szervezetet, elősegítve a sikeres leszokást.