A csontrendszer betegségei, annak tünetei és kialakulásuknak okai. A továbbiakban erről olvashatunk, de előbb összegezzük lényegét, funkcióit. A csontrendszer testünk váza, „támasztéka”. A ráépülő inak és izmok segítségével lehetséges a mozgás, szervezetünk kohéziója elképzelhetetlen volna a csontok hiányában.

csontrendszer-betegsegei

A csontrendszerrel kapcsolatban nagyon fontos tudni, hogy felnőttkorig fejlődésben, növésben van, így az azt alkotó ásványi anyagok

(foszfor, kalcium és fehérjék) biztosítása a szervezet számára főként ebben a periódusban nélkülözhetetlen. Természetesen a későbbiekben is igen fontos, hiszen a sejtépítés-sejtlebontás folyamata egész életünkben tart,- időszakonként más-más intenzitással.

Csontritkulás: a csont összetételének megváltozását jelenti, a csontok belülről üregessé válnak, sűrűségük csökken, így ellenállóképessége romlik.

Meszesedés esetén az állapot visszafordítható, a szükséges ásványi anyag biztosítása, a rendszeres mozgás elengedhetetlen, amint a fájdalom csillapodik.

Ízületi gyulladás (arthritis): valamilyen kórokozó általi fertőzés vagy az immunrendszer valamilyen zavara (autoimmun betegségek) okozza. Többnyire valamilyen gyulladásos gócból kiindulva terjed tovább az ízületekre. Az ízületi tokban felgyülemlett folyadék okozza az erős fájdalmat.  Ha a duzzanat kifakad, a kórokozók bejutnak a véráramba, mely a beteg halálát is okozhatja.

Ízületi porckopás (artrózis): kialakulásában szerepet játszhat genetikai hajlam, akár évtizedekkel korábban lezajlott ízületi gyulladás, gyógyszer mellékhatás, túlsúly, veleszületett betegség (csípőficam) Nem életveszélyes betegség, de idővel, ahogy romlik, jelentősen romlik a beteg járása, életminősége, élettere beszűkül.

Angolkór: Az angolkór gyerekkorban alakul ki, a nem megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelből adódóan. A D-vitamin felel a csontok szilárdságáért. Hiánya esetén a csontok lágyak, deformitások alakulnak ki (pl.  ó-láb, x-láb, tyúkmell, 2 éves kor után is nyitott kutacs ) Okozhatja máj-vagy vesebetegség is, mivel a D-vitamin aktív formává történő átalakításában fontos szerepet játszik mindkét szervünk. Megelőzhető a gyermek megfelelő napoztatásával és szájon át bevitt, koruknak megfelelően adagolt cseppek formájában is.

Márványcsont: egy genetikai rendellenesség, bizonyos -a csont felépítését szabályozó- gén mutációja okozza, a csontok törékenységében mutatkozik meg.

Üvegcsont: szintén génmutáció az oka, nagyon törékeny, sérülékeny csontozatot eredményez.

Paget-kór: a csontok rendellenes átalakulása,nyúlása, deformálódása (leggyakrabban a combcsont medencecsont, koponya, gerinc felkarcsont vagy kulccsont esetén), vélhetően vírusfertőzés okozza, de csak az arra genetikailag hajlamos egyéneknél. Mivel a csontok deformálódása a csontrendszer egész felépítésére hatással van, vagyis az inakra idegekre is, így a betegség nem csak kellemetlen de fájdalmas is. A családban továbbörökíthető betegség.

A megfelelő D-vitamin és ásványi anyag bevitellel sokat tehetünk csontrendszerünk épségének megőrzéséért.