A lép betegségei leggyakrabban mechanikai sérülésből adódnak, de keringési problémák vagy májzsugor esetén, továbbá bizonyos fertőzések következtében érintett lehet.

lep-betegsegei

Nézzük, mit is tesz értünk ez az összetett feladatokat ellátó, különleges szervünk!

 

A lép funkcióját szervezetünkben csak a XX  században fedezték fel. Nem un. ”létfontosságú” szerv, vagyis, ha bizonyos szerencsétlen körülmények folytán eltávolításra kerül, a beteg bár egyes fertőzésekre érzékenyebben is, de teljes életet élhet azután is. Ennek ellenére a lép is sok odafigyelést igényel, érzékeny szervnek számít.

A lép a hasüreg bal oldalán helyezkedik el a gyomor magasságában, a bal bordaív által jól védett helyen, hason keresztül csak megnagyobbodás esetén tapintható . A  „fehér pulpa” elnevezésű része szervezetünk egyik legfontosabb ellenanyagai, a lymfociták  termelésében vesz részt ( főként a tokos baktériumok elleni harcban ismert a jelentősége) míg a lép „vörös pulpa” nevű alkotóeleme kiszűri a vérből a káros anyagokat, az elöregedett vörösvértesteket. Vérraktárként is funkciónál, valamint különböző anyagokat pl. koleszterint, glikogént tárol.

A lép betegségei:

Léprepedés: a lép külső fizikai hatásra történő sérülése, mely leginkább sportsérülés következtében fordul elő. Esetenként súlyos belső vérzés is felléphet, mely azonnali beavatkozást igényel.

Lépnagyobbodás : Akut és krónikus fertőzések  esetén gyakori tünet  Pl.: TBC, májgyulladás, kötőszöveti megbetegedés.

Léptrombózis: nagy ütést követő bevérzések kapcsán alakulhat ki

Lépvéna-elzáródás: májzsugor esetén gyakori kísérő tünet

Vérátengedési akadályozottság: pl. a vénákban áramló vér áthaladása külső, kompressziós hatás miatt nem valósul meg

Számos olyan rendellenesség van, amely kísérőjelenségként ugyan, de a lépet is érinti.

Vérképzéssel kapcsolatos megbetegedések is járhatnak hasonló következményekkel. A leukémia és a hemolízis tipikusan ilyen esetek.

Esetenként megtörténik, hogy a lépmegnagyobbodás olyan állapotokat idéz elő a szervezetben, amely miatt eltávolítása szükséges, legtöbb esetben viszont ez nem létfontosságú és a kiváltó betegség gyógyításával orvosolható a probléma.