A máj betegségei: a tünetek alapján akut és krónikus betegségekre oszthatóak. Az akut májbetegségek nagyobb valószínűséggel okoznak panaszokat. A krónikus elváltozások kezdetben tünetmentesek vagy összefüggéstelen tüneteket produkálnak.

maj-betegsegei

Mindenkinek ajánlott emiatt a rendszeres májfunkciókra is kiterjedő orvosi vizsgálat, hiszen

ezzel a vizsgálattal sokféle betegség kimutatható még kezdeti stádiumban.

A máj működésének fontossága szervezetünk számára az anyagcserében, a méregtelenítésben és az emésztésben nyilvánul meg. A szervezet legnagyobb mirigye, alsó feléhez csatlakozik az epehólyag, itt termelődik az epe. A májba egyrészt a belekből, másrészt a szívből érkezik a vér. A belekből érkező vér a májkapu-gyűjtőérbe ömlik, majd a máj apró csatornák alkotta hálózatán keresztül áramolva alakulnak át a megemésztett tápanyagok és a káros anyagok.

A májszövetek megfelelő működéséhez létfontosságú az oxigén, mely a szív felől áramló vérben érkezik. Található még benne koleszterin is, melyet szintén a máj dolgoz fel. Ezt követően a kétféle vér összekeveredve a májvénán át visszajut a szívbe. A máj kiszűri a vérben lévő baktériumokat és egyéb káros anyagokat. Mindezeket a folyamatokat rendkívül gyorsan hajtja végre.

A máj akut betegségei: az egyik nagyon gyakori ezek közül a főként fiatalokat érintő fertőző májgyulladás (hepatitis A). Esetenként tünetmentes, vagy meghűléses tünetekkel kezdődik, majd hasmenés, hasi fájdalom is társulhat, sárgaság is jelentkezhet.  A májtályog már a beteg számára nehezebben viselhető tünetekkel jár: láz, fájdalom a máj tájékán esetenként sárgaság kíséri.

A krónikus májbetegségek: Alkoholizmusból fakadó májzsugor vagy zsírmáj, a máj autoimmun betegségei, az epe autoimmun betegsége, vas,- vagy réztárolási betegség.

A máj tartalék kapacitásának és rendkívüli regenerálódási képességének köszönhetően nagyon hosszú ideig képes feladatát ellátni akár rendkívül mostoha körülmények között is, szinte semmilyen tünetet nem okozva.

Emiatt kóros elváltozásait csak akkor lehet kezdeti stádiumban felfedezni, ha rendszeres időszakonként elvégeztetjük a májfunkciót is ellenőrző vérvizsgálatot.