Írásainkban azért is szentelünk külön figyelmet a nemi szerveket érintő rákbetegségeknek, mert széleskörű elterjedtségük ellenére (az érintett testterület miatt) általános tabu övezi őketBeszéljünk tehát nyíltan a prosztatatrákról, ugyanis kialakulása sajnos meglehetősen gyakori a férfi lakosság körében.

Prostatarak

A betegség eleinte tünetmentes lehet, előrehaladottabb fázisban jelentkeznek a tünetek (amelyek viszont más, enyhébb betegségre is utalhatnak):

gyakori vizelés (főként éjjel), nehezen induló vizelés, vizelet-visszatartás nehézsége, gyenge vagy vizelésben megszakadó vízsugár, fájdalmas égető érzés, vér megjelenése vizeletben vagy ondóban.

Az érintett szerven végrehajtott orvosi beavatkozások megkímélik azokat az idegeket, amelyek a hímvessző merevedéséért felelnek illetve lehetőség szerint a hólyag záróizmait úgyszintén. Az egyéb káros mellékhatások szintén minimálisra csökkenthetőek.

A betegség által legveszélyeztetettebbek az idősebb korú férfiak, körükben leggyakoribb a prosztatarák, de 40 év után tulajdonképpen bármikor előfordulhat.

Ezért ajánlott rendszeres éves szűrővizsgálaton részt venni. A prosztatarák diagnosztizálása igen komplex folyamat: több egymást követő teszt eredményeit veszik alapul, a diagnózis felállítása csak ezek után lehetséges teljes biztonsággal.

Ezek a vizsgálatok: a rektális digitális vizsgálat, ultrahangos vizsgálat, vérvizsgálat, a szövetmintavétel. Egybehangzóan kell, hogy igazolja a prosztatarák diagnózisát.

A prosztatarák egyike azon rák típusoknak, amely rendszeres éves szűrés által megelőzhető. Ha már ki is alakult a betegség, a megfelelő kezelés mellett még sokáig és kielégítő életminőséggel élhet a beteg.