A szem betegségei mindenkit érzékenyen érintenek, hiszen a látás, a tájékozódás, a minket körülvevő világ szépségeinek érzékelése mindannyiunk számára központi kérdés.

emberi-szem-betegsegei

Cikkünkben néhány nagyon elterjedt szembetegségre és azok okaira és tüneteire hívjuk fel a

figyelmet, hogy a tájékoztatással segítséget nyújtsunk a megelőzésben.

Optikai jellegű elváltozásai:

Rövidlátás: a távoli tárgyak képe elmosódottan látszik

Távollátás: a közeli tárgyakról nem keletkezik éles kép

Asztigmia: a szem fénytörési elváltozása, homályos látást okoz közelre és távolra egyaránt

A szem betegségei:

Zöld hályog (Glaukóma): A csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly felborul, mely a szem belső nyomásának emelkedését okozza. Ez a megnövekedett nyomás károsítja a látóideget.

Szürke hályog: lassú, fájdalommentes látásvesztés, általában időskori szembetegség, de veleszületett is lehet. Pontos oka nem tisztázott,

Retinagyulladás: alapvetően valamilyen fertőzés okozhatja, de allergiás mellékhatásként is felmerülhet. Van ugyanakkor néhány jellegzetes egyedi retinagyulladás típus is, amely például magas vérnyomás vagy helyi ellátási zavar vált ki. Előbb átmeneti látászavarként (látómezőnkre hulló sötét függönyként) jelentkezik, amely állandóvá is válhat, a betegség retinaleválásban is tetőződhet.

Retinaleválás: már nagyon súlyos állapot, amely során a retina részben vagy egészen leválik az érhártyáról, előbb az egyik szemen, majd a másikon. A krónikus gyulladások, sérülések, daganatok, üvegtest-leválás az okozói leggyakrabban. A korai felismerés sokat segíthet a betegen: első tünetként enyhe látászavarra kerülhet sor, később a leválást fényvillanások előzik meg a leválás után pedig fekete foltok, pókháló szerű struktúrák jelennek meg, a látómező beszűkül. Minél később kerül sor a kezelésre a látás annál korlátozottabbá válhat.

Retinakárosodás: legtöbb esetben az életkor előrehaladtával együtt járó betegség, (40 év felett) a retina degenerációja a vérellátás romlásának (elmeszesedés) hatására. A látómező közepének beszűkülésével kezdődik, amely később a perifériákra is kiterjed. Kezelése, gyógymódjai bizonytalan kimenetelűek, esetenként sikeresen kezelhető az ok kivizsgálásával és gyógyításával (amely néha érelmeszesedés, magas vérnyomás, vese vagy cukorbaj)is lehet..

Farkasvakság: örökölhető, sötétben fokozódó látási elégtelenséget jelent. Előfordulhat nagyfokú rövidlátás, látóidegek sorvadása, retina degenerációja vagy fokozott (gyulladások, betegségek miatt fellépő)A vitaminhiány esetén is.