A tüdő leggyakoribb betegségei: tüdőgyulladás, asztma, idült tüdőtágulás, tüdőrák, TBC, hörgő- ill. hörgőcske gyulladás, légmell, COPD. Ezek a betegségek a tüdő funkciójának visszaesésével, a légzési felület csökkenésével járnak.

a-tudo-betegsegei

Bizonyára mindannyian tudunk alapvető információkat erről a szervünkről. Tudjuk, hogy a légzésért, testünk oxigénellátásáért felelős. De tudjuk-e, hogy a légzés folyamata hogyan

történik konkrétan, illetve hogy melyek legfontosabb zavarai?  Lássuk tehát a továbbiakban ezeket, hisz mélyrehatóbb tudással hatékonyabban vértezhetjük fel magunkat a tüdő betegségei ellen.

Tüdőnk, bár kis tömegű szerv, belégzéskor sokszorosára tágul, miközben a levegő és a vér közti un „gázcserét” elvégzi, ezt nevezzük „külső légzésnek”. Ennek folytatása a „belső légzés”, a vér és szövetek gázcseréje.

A gázcsere során a levegőben dúsan jelenlévő O2 cserélődik ki a testünkből száműzendő CO2-vel. Ezek a gázok gyakorlatilag passzívan cserélnek helyet egymással. A be- és kilégzés folyamatának elősegítése tüdőizmainkra hárul.

Amint az a tüdő anatómiájából kitűnik, a tüdő izmainak sérülése is súlyos légzési elégtelenségekhez vezethet: a különböző mellkasi sérülések, bénulások illetve a tüdő keringésének zavarai: a tüdőembólia, de közvetve a stroke is, ha a légzésközpontot érinti)

Van emellett néhány gyakori, általunk hatékonyabban befolyásolható kialakulási oka a tüdőbetegségeknek. Az olyan külső tényezők, mint a rossz levegőjű, magas CO2 tartalmú helyiségben való tartózkodás, ilyen környezetben végzett munka (pl zsúfolt, elhasznált levegőjű termek, CO2-t, vegyi anyagokat termelő ipari tevékenységek által szennyezett levegő, poros helyiség) igen rossz hatással van tüdőnk épségére.

A különböző ipari fémekkel dolgozó munkások esetében magas a tüdőrák kockázata. Az asztma kialakulásának esélye is nagyobb ilyen káros külső hatásoknak való hosszú távú kitettség esetén.

A dohányzás a legsúlyosabb ilyen külső környezeti hatás!

Ilyen jellegű veszélyeztetettség esetén főként (de ennek hiányában is) javasolt a rendszeres tüdőszűrés, emellett a káros hatások és a megfázások elkerülése (főként idős korban), az immunrendszer erősítése.