Bizonyára mindannyian tudunk alapvető információkat erről a szervünkről. Tudjuk, hogy a tüdő a légzésért felelős, vagy szakszerűbben, testünk oxigénnel való ellátásáért. De vajon tudjuk-e, hogy a légzés folyamata hogyan történik konkrétan, illetve hogy melyek legfontosabb zavarai?

tudo-betegsegei

Lássuk tehát a továbbiakban ezeket, hisz mélyrehatóbb tudással hatékonyabban vértezhetjük fel magunkat atüdő betegségei ellen.

Tüdőnk, bár kis tömegű szerv, kitáguláskor sokszorosára nő, miközben a levegő és a vér közti un „gázcserét” elvégzi, ezt nevezzük „külső légzésnek”. Ennek folytatása a „belső légzés”, a vér és szövetek gázcseréje. A gázcsere során a levegőben dúsan jelenlévő O2 cserélődik ki a testünkből száműzendő CO2-vel. Ezek a gázok gyakorlatilag passzívan cserélnek helyet egymással, a be- és kilégzés folyamata viszont a tüdőizmokra hárul.

A tüdő betegségei: légmell, COPD, tüdőrák, tüdő embólia, tüdőgyulladás, tüdőtágulás. Ezek a betegségek leggyakrabban a légzési felület csökkenésével járnak.

Amint az a tüdő anatómiájából kitűnik, a tüdő izmainak sérülése is súlyos légzési elégtelenségekhez vezethet: a különböző mellkasi sérülések, bénulások illetve a tüdő vérkeringésének zavarai: a tüdőembólia, sokkos állapotok)

Van emellett néhány gyakori, általunk hatékonyabban befolyásolható kialakulási oka a tüdőbetegségeknek. Az olyan külső tényezők, mint a rossz levegőjű, magas CO2 tartalmú helyiségben való tartózkodás, ilyen környezetben végzett munka (pl zsúfolt, elhasznált levegőjű termek, széndioxidot, vegyi anyagokat termelő ipari tevékenységek által szennyezett levegő, poros helyiség) igen rossz hatással vannak tüdőnk épségére.

A különböző ipari fémekkel dolgozó munkások esetében magas a tüdőrák kockázata. Az asztma kialakulásának esélye is nagyobb ilyen káros külső hatásoknak való hosszú távú kitettség esetén.

A dohányzás a legsúlyosabb ilyen külső környezeti hatás.(!)

Ilyen jellegű veszélyeztetettség esetén főként (de ennek hiányában is) javasolt a rendszeres tüdőszűrés, emellett a káros hatások és a megfázások, vírusfertőzések kivédése (főként idős korban), az immunrendszer folyamatos karbantartása, erősítése.