A vese betegségei jelentős mértékben befolyásolják életünk minőségét, hiszen szerepe szervezetünk rendszerében a kiválasztás, vagyis a szervezet számára káros anyagok kiszűrése.

a-vese-betegsegei

A vese a rajta átáramló vérből választja ki az anyagcsere-végtermékeket, amelyet víz és 

elektrolit ürítés révén távolít el a szervezetből. Egyben szabályozza a folyadékháztartást és

fenntartja a testnedvek megfelelő kémiai egyensúlyát. Megfelelő működésének talán a normális vérnyomás az egyik legfontosabb feltétele.

A vese leggyakoribb betegségeifejlődési rendellenességek (ezek leggyakrabban műtéti úton kezelhetőek), a gyulladásoka daganatos elváltozások és a köves megbetegedések.

A gyulladás lehet akut vagy krónikus, de mindkét esetben leggyakrabban antibiotikum kezeléssel gyógyítják, egyes esetekben műtéti beavatkozásra kerül sor. A vesében kialakuló daganat is egy igen súlyos elváltozás, ha a daganat jóindulatú, még akkor is időszakosan ismétlődő műtétekre lehet szükség, míg rosszindulatú daganat esetén a vese eltávolítására kerülhet sor.

A vesekő, vesehomok eltávolítása manapság viszonylag egyszerű és fájdalommentes beavatkozással lehetséges, a további kezelés viszont a kialakult állapottól is függ. Nagy általánosságban elmondható, hogy a sok testmozgás és a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel hozzájárul a vesebetegségek megelőzéséhez. A célzott diéták is több figyelmet érdemelnének!

A veseelégtelenség szintén napjaink egyik népbetegsége. A veseelégtelenség sajnos nagyon gyakori, a legtöbb esetben tünetmentesen és lassan kialakuló betegség, A legtöbbször, mire kiderül, addigra már kialakul a súlyos, szívet és érrendszert is érintő szövődmény. A leggyakoribb ezek között az érelmeszesedés. Korai stádiumában a beteg állapotán mérhetetlenül sokat segít az életmódváltás: a dohányzás elhagyása, a testmozgás, a testsúly csökkentése, a helyes táplálkozás, a vérnyomás kontrollja. Emellett,- amennyiben szükséges, gyógyszerek segítségével kézben tartható a betegség.

Súlyos eseteknél szükséges az ún. vese dialízis, mely megtisztítja a vért az összegyűlt és más módon kiürülni képtelen folyadéktól és mérgező anyagoktól. Ennek többféle módja is használatban van.

Ne feledjük, hogy a megfelelő életmód és a rendszeres vesevizsgálat a természetes megelőzés legjobb módja!