Az ízületek betegségei

Az ízületek betegségei fájdalmas tünetekkel, akár hosszan tartó mozgáskorlátozottsággal is sújthatnak minket. Hazánkban is igen elterjedt betegségeknek számítanak az ízületi betegségek, amelyeknek alapvetően két fajtája ismert: az ízületi gyulladás illetve a degenerációként (elfajulásként) számon tartott kóros állapotok.

izuletek-betegsegei

Az ízületek betegségeinek néhány elterjedtebb fajtájával érdemes egyenként is megismerkednünk.

Az ízület két szomszédos csont összekötésében szerepet játszó szövet, amelyet az un. savós ízhártya és a segédszalagok alkotnak. A tokszalagon belül az ízületi üreg felépítésében még a csontocskák végét borító porclemezek és a tokban jelenlévő ízületi nedv vagy folyadék játszik szerepet.

Mindezek biztosítják a ruganyos mozgást, védik és összekötik a csontokat. 50 éves kor felett általában egyre nagyobb terhet rónak a szervezetre az ízületi betegségek. Fontos a megfelelő táplálkozás és testmozgás, az ízületi betegségek ugyanis – annak ellenére, hogy sokan vélekednek így- nem kizárólag az időseket érintik.

Reumás láz: a fiatalkor gyakori betegsége, legelterjedtebb 9 és 12 év között, de 5 és 30 év közötti korosztály általában veszélyeztetett e tekintetben. Hideglelés, magas láz, felső légúti hurut, mandulagyulladás jelzi a jöttét, majd ezután az összes ízület begyullad és jelentős fájdalommal jár.

PCP: szintén a fiatalabb korosztályt érinti leginkább, ezen belül a 30-40 év közöttieknél fordul elő leggyakrabban. Lefolyása és tünetei, hasonlóak, bár sokkal enyhébbek, mint a reumás láznál, következményei azonban hosszabb távúak és igen súlyosak. A néhány gyulladt ízület enyhébb fájással és alacsony lázzal járó betegség bizonyos idő elteltével mozgásképtelenné teheti az ujjakat vagy a végtagot. Külső jele a kezek deformálódása.(tövüknél duzzadt, elvékonyodó és kifele hajló orsószerű ujjak)

Osteoarthrosis: időskori betegség, az ízületi porc elvékonyodása, a csontszerkezet megváltozása, az ízfelszínek csontkinövései, esetleg csontritkulásos tünetekkel együtt jelentkező ízületi betegség.

Porckorongsérv: deréktáji fájdalmakkal járó ízületi betegség. Az alsó két deréki csigolya közti porckorong elmozdulása okozza valamilyen rossz mozdulatra.

Spondylosis: igen fájdalmas és súlyos betegség, amely ugyanakkor a megfelelő kezeléssel megállítható. A gerinc csigolyái közti ízületek és porckorongok elfajulását jelenti, és veszélyezteti a gerinc egész rugalmasságát.