A gyakori szívbetegségek, tüneteik megjelenése mind-mind ugyanazokra az okokra vezethetőek vissza. A nem megfelelő étkezési szokások, a stressz nem megfelelő kezelése, mozgásszegény életmód és még sorolhatnánk! Szinte mindenki tudja, melyek az okok, mégis, sajnálatos módon Magyarországon pedig kiemelkedő számban halnak meg emberek valamilyen szívbetegség következtében.

szivbetegsegek-tunetei

Rengeteg információhoz tudunk jutni a megelőzés érdekében. Éljünk a lehetőséggel! 

Tudjunk meg többet

legfontosabb szervünk betegségeiről.

Gyakori szívbetegségek és tüneteik:

 Szívinfarktus: a koszorúér eltömődése okozza, mely a szívizmot látja el vérrel. Szorító fájdalom, légszomj kíséri, gyors segítség hiányában olyan nagy területet károsít az oxigénhiányos állapot, hogy visszafordíthatatlan a károsodás. Elkerülésében a megelőzés a megoldás.

A szívdobogásérzés: szaporább szívverés, amely gyakran kellemetlen szívfájdalmakkal jár. Ártalmatlan, normális esetben nagyobb fizikai megterhelés okoz ilyen tüneteket.

Szívritmuszavar:a mennyiben viszont a heves és fájdalmas szívdobogásérzés nem indokolható megterheléssel, vagy valamilyen súlyos érzelmi hatással, akkor gyanakodhatunk szívritmuszavarra.

Egyik fajtája az extraszisztolé”, amikor egy kirívó szívdobbanást érzékelünk esetleg rövid, mellkasi fájdalomként érzékelt szívmegállással kísérve.

Szívneurózis: Ugyancsak testi vagy lelki megterhelés, de lehet szívritmuszavar is az okozója, előfordul gyakrabban neurotikus, de egyébként egészséges ún. „képzelt beteg” pácienseknél is. Ezt az állapotot diagnosztizálják szívneurózisként.

Pitvarremegés: ez is a szívdobogásérzés egy fajtája, amelynek időskorúaknál az érelmeszesedés, fiataloknál a mitrális billentyű elváltozása az okozója leggyakrabban.

Szívelégtelenség: igen súlyos állapot, ekkor ugyanis a szív már nem képes a vérkeringés ellátására, nagyon nagy arányban (főként fiatal korban) ezt az állapotot billentyűhiba vagy magas vérnyomás okozza. Egyéb szív és tüdőkárosodások kísérhetik.

Syncope cardialis: a különböző szívbetegségek okán fellépő átmeneti agyi vérellátási zavar, eszméletvesztéssel, sápadással, verejtékezéssel, szédüléssel, fülzúgással jár. Előfordulhat egészséges egyéneknél is átmenetileg, súlyos megterhelés esetén. A más néven lypothomiás rosszullétet azonban több, a szívvel összefüggő betegség (pl. alacsony vérnyomás), de számos más szervi elégtelenség is okozhatja.