A herpesz (HSV1) vírust az emberek 80%-a hordozza gyakran tünetmentesen, de így is megfertőzhet vele másokat!

herpesz-ellen-mecelium

A tünetek akkor jelentkeznek, amikor az immunrendszert fokozott igénybevétel éri, legyengül. A leghatásosabb megelőzési mód az, ha

immunrendszerünk egyensúlyára fokozottan odafigyelünk.

Ennek alapja a kiegyensúlyozott, stressz-mentes életmód, a megfelelő tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok bevitele, vagyis az egészséges táplálkozás.

Ezt a zöldségben, gyümölcsben gazdag, friss természetes (mesterséges anyagok, termesztési eljárásoktól mentes) élelmiszerek fogyasztásával érhetjük el és tarthatjuk fenn folyamatosan.

Speciálisan a herpesz természetes megelőzése érdekében kerüljük a magas arginin tartalmú élelmiszereket (pl. mogyoró, csokoládé), és lúgosító hatású élelmiszereket fogyasszunk inkább a természetes PH érték fenntartásáért. Fontos még a méregtelenítő kúrák bevezetése életrendünkbe legalább évszakonként. Nagy megkönnyebbülést okoz az egész szervezetnek a felhalmozott mérgek eltávolítása.

Az immunrendszer erősítéséért és a herpesz tüneteinek enyhítéséért a következő természetes kúrák alkalmazását érdemes elvégezni:

Méz vagy propolisz kúra: sebgyógyító, fertőtlenítő és immunerősítő hatású.

Vitaminok: A, B, C, E vitamin, kalcium, szelén, cink fogyasztása

Táplálék kiegészítőként A Lizin nevű aminosavat kifejezetten a herpesz kezelésében ajánlják.

Piros szőlő és szeder koktél (összeturmixolva) is igen hatásos a szőlő víruspusztító, vértisztító és idegerősítő hatása, illetve a szeder vírusgátló hatása és C-vitamin koncentrációja miatt ideális.

A citromfű főként a tünetek kezdetén hat az érintett területen, bedörzsölésére ajánlott, fertőtlenít.

Vírusellenes teakeveréket készíthetünk: citromfű, gyíkfű, rozmaring, orbáncfű és szurokfű felhasználásával. A fekete tea is hatásos a tünetek enyhítésére (napi fél liter ajánlott)

A macskakarom és a zsálya is a gyulladásos panaszok gyógyszere évszázadok óta. A zsálya teát keserű íze miatt inkább borogatásra, fertőtlenítésre alkalmazzuk.

A fokhagyma hasonló hatású, ott dörzsöljük be a bőrt, ahol érezzük, hogy jelentkezni fog a seb. (Optimális esetben ki sem bújik)

A kamillaolaj, szintén bedörzsölésre ajánlott, sebgyógyító.

A mentafélékből készült főzetek is jótékony hatásúak

Alkalmazható még az immunstimuláló hatásáról ismert bíbor kasvirágból készített tinktúra is (napi 20-30 csepp elfogyasztva).

Jól bevált herpesz-ellenes szert készíthetünk a 2-3 hétig vízben áztatott medvehagyma levéből is.

Grapefruit-cseppel vagy teafaolajjal rendszeresen ecsetelhetjük a herpesz okozta hólyagokat

A Cink-szulfátos krém a hólyagra kenve megakadályozza annak osztódását, de ha épp nincs kéznél, klasszikus fogkrém is hatásos lehet a panaszok enyhítésében.

Bevált módszer az Echinacea és az Aloe vera jótékony hatásainak igénybe vétele is a herpesz kezelésében.