A hasnyálmirigy rák kialakulásáról, a hasnyálmirigyet érintő egyéb betegségekről a legtöbben minimális információval rendelkeznek.

hasnyalmirigy-rak

 

Többségünk valószínűleg hallott már a hasnyálmirigy (Pancreas) nevű szervről és funkciójáról, de

jellegzetes rákbetegségéről, kialakulásának okairól már kevésbé.

Fontos kiemelnünk a hasnyálmirigy rák specifikus vonásait, ugyanis egy igen komoly, viszonylag nagy elhalálozási arányú rák fajtáról van szó.

A hasnyálmirigy betegségei– a szerv rejtettebb elhelyezkedés révén is- nagyon nehezen ismerhetőek fel. A kezdeti tünetmentesség is hozzájárul ehhez a tényezőhöz. Jóllehet ez utóbbit szinte minden rák típusról elmondhatjuk, a hasnyálmirigyre az elhelyezkedés miatt még inkább vonatkozik.

Gyakrabban fordul elő időseknél, de más korosztálynál (még akár 30-as fiataloknál is). Elmondható ugyanakkor, hogy az orvosok szerint leginkább csak akkor remélhetünk teljes felgyógyulást, ha a betegséget a legkorábbi stádiumban felfedezik. Műtétre az esetek kb. egyötödében kerülhet csak sor.

Szintén specifikus a hasnyálmirigy rák esetén, hogy azon rák fajták közé tartozik, amelyeket valamilyen életmódbeli sajátossággal is összefüggésbe hoztak a kutatók: mégpedig a  mértéktelen dohányzással, alkoholfogyasztással és valószínűsíthetően a nagymértékű zsírfogyasztással is kapcsolatban áll. Ez azt jelenti, hogy amennyiben kerüljük ezeket a káros hatásokat, a hasnyálmirigy rák kockázatát is jócskán csökkenteni tudjuk!

Jellegzetes, más ráktípusoktól eltérő tünetei lehetnek: emésztési zavarok és sárgaságra hasonlító tünetek (sárgás arcbőr, szemfehér, sötét vizelet), ez a leggyakoribb – a hasnyálmirigy fejéből kiinduló- hasnyálmirigy daganat esetében jellemző, illetve a has felső részében jelentkező és hátba kisugárzó görcsök. Ez utóbbiak a hasnyálmirigy testéből és farki részéből kiinduló daganatfajta jellemző tünetei.