A hererák betegségét kirívónak nevezhetjük, mert előfordulása nagyon-nagyon ritka (1%körüli) az idősebb férfi lakosság körében, ellenben a „fiatalkori” rákfajták egyik jellegzetes esete, vagyis a 20-25 év közötti fiatal férfiaknál előforduló rákbetegségek leggyakoribb típusa a hererák!

hererak

Nemi jellegű betegségekről beszélni napjainkban is tabu, sokan szégyellik, ha ilyen

jellegű problémájuk van és addig várnak, amíg túlságosan késő lehet.

Ezért tartjuk fontosnak, hogy az ezeket támadó ráktípusokat egy sorozaton belül megismertessük a Kedves Olvasóval. Így diszkréten gyűjthet információt és talán hozzásegítjük, hogy felkeresse orvosát!

Összességében ugyanis (a mellrákot kivéve, amely esetén sajnos elég magas az elhalálozási arány) ezeknek megelőzése szinte 100 %-ban lehetséges, vagy a korai felismerés és megfelelő kezelés által betegség esetén is sokáig fenntartható a jó életminőség.

Kevesen tudják azt is, hogy a hererákot az emlőrákhoz (mellrák) hasonlóan a herezacskók vizsgáló tapogatásával észlelni lehet!

A hererák jelei lehetnek:

pici, borsószemnyi csomó a herében,

here megnagyobbodása,

herezacskó telített érzete (nehezebbnek is érzi a beteg),

tompa fájdalom az alhasban,

kényelmetlen, húzó érzés,

fájdalom a herében.

A betegség, amely néhány évtizede még jobbára gyógyíthatatlan volt, manapság, – ha időben kiderül, 100%-ban gyógyítható.

Előrehaladt stádiumban viszont más rákhoz hasonlóan szétterjedhet, és áttéteket képezhet elsősorban a nyirokcsomókon keresztül a hasi szakaszon, viszont az is előfordulhat, hogy a véráramon keresztül továbbterjed egész távoli és veszélyes (gyógyíthatatlan) zónákra.

A herék jóindulatú és rosszindulatú daganata egyaránt létezik, általában egyik herezacskóban alakul ki mindkettő. Szerencsés tényezőnek mondható, hogy amennyiben egy beteg egyik herezacskójánál daganatos betegségen esett át, valószínű, hogy másik ivarszervére nem fog már megbetegedni.