A húgyhólyagrák viszonylag ritka daganatos megbetegedés, a rákos daganatok tulajdonképpen elenyészőnek mondható hányada tartozik ebbe a kategóriába.

hugyholyagrak-ahcc

Leginkább idős korban fordul elő (50-70 év között), de nem ritka a

fiatalabb korosztályban sem.A férfiak jóval nagyobb arányban érintettek a betegség által, mint a nők.

A húgyhólyag a hasüreg alsó részében elhelyezkedő szerv, amely a vesék által megtisztított folyadék átmeneti tárolására szolgál. A húgyvezetékeken jut be ide a folyadék és a húgycsövön keresztül távozik. A rákos daganat túlnyomó többségében a húgyhólyagot borító nyálkahártyában keletkezik, helyét tekintve a húgyvezeték szájszerű részének közelében. Ennek következményeként a húgyhólyag vezetéke elzáródhat, lehetetlenné téve ezáltal a szerv funkciójának betöltését, a folyadékelvezetést. A húgyhólyagban keletkező daganat miatti áttétek kialakulása elsősorban a hasi tájékot veszélyezteti, de a véráram segítségével ennél sokkal távolabbi szervekre is kiterjedhet.

 A húgyhólyagrák előfordulásáról, okairól szerencsére igen beható és biztos ismeretekkel rendelkeznek már az orvosok, ezért a megelőzése is sokkal könnyebb.

Egyik veszélyeztető tényező a kutatások szerint az un. aromás aminvegyületeknek való hosszú távú kitettség. A vegyületet használó iparágak a gumi, kaucsuk és bőripar és vegyipar, így például kábelgyári munkások, nyomdászok, festők, textilipari dolgozók, fodrászok számára érdemes az elővigyázatosság. Fontos még tudni, hogy a kialakulás akár több évtizedig is elhúzódhat! A dohányzás a másik mára már teljesen biztos kockázati tényező. A húgyhólyagrákos megbetegedések felét ez okozza. Ez tulajdonképpen azért van így, mert a dohányfüstből visszamaradó káros vegyületek a vizeletben maradnak és roncsolják a húgyhólyagot is.