A méhnyakrák a méhnyak felületén található sejtek rákos túlburjánzása miatt alakul ki. A méhnyak tulajdonképpen a hüvelyt és a méhet összekötő szerv.  A méhnyak rákos elváltozását szinte minden esetben a HPV vírus (humán papilloma vírus) rákkeltő típusaival való megfertőződés okozza.

Noi-nemi-szervek-mehnyakrak

Először a méhnyak felületén található hámsejtek sérülése, majd a sejtek

szabályozatlan osztódása következik be. Magyarországon évente 6-8000 nő esik át méhnyak-csonkításon a méhnyakrák kezelésének érdekében.

A felismerés sajnos a méhnyakrák esetében igen nehéz, ugyanis a HPV vírus okozta fertőződési tünetek a szervezet természetes védekezése következtében eltűnnek egy-másfél év alatt. A méhnyakrák pedig gyakran csak egészen előrehaladott, késői stádiumban okoz csak panaszokat, de ekkor már gyakran a méhnyak egészét vagy a környező szöveteket is elérte.

Tünetei késői stádiumban: szokatlan vérzés (nemi aktus után, menstruációs időszakon kívül), sárgás és kellemetlen szagú váladékozás, fájdalomérzet nemi aktust követően a hüvelyben, hüvely körül.

A kezelés, a végleges megoldás és az, hogy a fennálló helyzet fogja-e befolyásolni a gyerekvállalás lehetőségét, nagymértékben függ a méhnyakrák stádiumától (O-ás, I-es, II-es, III-as, vagy IV-es stádium)

A nagyon korán, 0-adik stádiumban felismert méhnyakrák túlélési esélye 100%!

Éppen ezért annyira fontos az éves szűrővizsgálat.

Elérhető egy méhnyakrák elleni védőoltás is, amely olyannyira hatékony, hogy amennyiben a vírus első megjelenése előtt adják be, teljes mértékben elkerülhető a betegség!

A száz százalékos megelőzés lehetséges tehát abban az esetben, ha gyerekét a nemi érés elején 12-13 éves korban beoltatja.