Az emlőrák a magyarországi nők leggyakoribb daganatos betegsége. Évente 5-6000 eset fordul elő, amelynek sajnos közel egyharmada gyógyíthatatlan, halálos kimenetelű. Kockázatát a genetikai hajlam is növeli (majdnem tízszeresére), ennek előfordulása viszont viszonylag ritka.

mellrak-tunetei

A statisztikáknál maradva, az emlőrák túlélési lehetőségei (szemben a nagyon korai

stádiumú méhnyakrákkal például, ahol a nulladik stádiumú méhnyakrák szinte 100%osan gyógyítható) a korai stádiumban 80%-os a késői fázisban pedig már csak 15%-os.

Ezért oly fontos az emlőrákra utaló jelek korai felismerése!

Az emlőrák vonatkozásában,- bár főként az idősebb korosztály veszélyeztetettebb, nem ritka az sem, hogy a betegség 30 év alatti, fiatal nőnél jelentkezik.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a korai felismerés bármelyik ráktípus sikeres kezelésének legfontosabb feltétele.

Az emlőrák legfontosabb tünete valamelyik mellben vagy a hónaljban észlelhető, tapintható csomó jelenléte. Az emlőben kialakuló csomókról tudni kell ugyanakkor, hogy nem minden fajtája fájdalmas, sőt, a tapintásra fájdalmas csomók leggyakrabban ártalmatlanok, míg a rákos daganatok a fájdalommentes csomók közé tartoznak –éppen ezért nehéz észrevenni, hogy baj van!

A mellrák egyéb tünetei lehetnek még a következő, mellen előforduló változások: ha a mellbimbó behúzódik, befelé fordul, a mell bőrén behúzódás észlelhető, a mellbimbón elváltozást észlelünk, egyik mellen a bőr duzzadtabb, keményebb, pirosabb, mint a másikon, a mellbimbó véreset váladékozik.

Nagyon fontos tudni, hogy az egészséges , tudatos táplálkozással sokat tehetünk magunkért. Ennél a ráktípusnál a megelőzésnek ez az egyik leghatékonyabb módja, ezért erre kiemelten figyelni kell.

A rendszeres önvizsgálat is fontos a korai felismeréshez, bármilyen szokatlan csomó vagy bemélyedés észlelése esetén azonnal forduljon orvoshoz!