A pajzsmirigy alulműködése egy viszonylag ritka, de igen kellemetlen betegség. Kialakulásának néhány oka ismert, teljességében a betegség sajnos nem előzhető meg, és nem is gyógyítható ki teljesen, csak életfogytig tartó hormonszedéssel kezelhető.

pajzsmirigy-alulmukodes

A pajzsmirigy alulműködése esetén a következő tünetek jelentkezhetnek:

száraz bőr, duzzanatok,főként arcon és szem körül), hideg végtagok az anyagcsere lelassulása (székrekedés), elhízás, energiahiány. A tüneteket viszont sajnos könnyű félreérteni, különállóként kezelni, az összefüggés megállapításához vérvizsgálat szükséges.

 

A pajzsmirigy betegségek leggyakoribb oka valamilyen gyulladás, vagy autoimmun betegség. A pajzsmirigy alulműködés kialakulása kifejezetten pajzsmirigy műtét vagy izotópos kezelés után várható,leginkább abban az esetben, ha a teljes pajzsmirigy eltávolításra kerül. Más esetekben műtét után néhány pajzsmirigyszövet képes a szükséges hormontermelés ellátására.

A pajzsmirigy alulműködés egyik gyakori kiváltó oka kezelhető, a szervezetünk jód és szelén-ellátásával függ össze.

A jódban gazdag táplálkozás nagyban hozzásegíthet a pajzsmirigyünk normális működésének biztosításához.

S a jó hír az, hogy néhány pofonegyszerű táplálkozási tanács megfogadásával sokat tehet a megelőzésért.

A káposzta, mustár, retek, keserű mandula, torma a jódháztartás befolyásolásával hozzájárulhat a betegség kialakulásához, így ezek túlzott fogyasztását kerüljük. Jódban gazdag táplálékok a tengeri halak, főként a foltos tőkehal, fekete tőkehal és lepényhal, de a hínár, brokkoli és a kesudió, a sushi is jótékony hatású. Figyelni kell ugyanakkor arra, hogy autoimmun gyulladás esetén a jód ellenkezőleg, károsan hat! A megfelelő szelén bevitellel is jótékony hatást érhet el, ez a sertéshúsban, halban, dióban, belsőségekben található nagyobb mennyiségben.