A szív és érrendszer betegségei napjaink leggyakoribb és Magyarországon legtöbb elhalálozást okozó tényezői. Tudatos étrenddel, megfelelő mozgással, pihenéssel, kielégítő alvással, rendszeres szűrővizsgálatokkal megelőzhetőek. Tudjon meg többet, éljen tudatosabban!

sziv-es-errendszer-betegsegei

A szív az egyik legfontosabb szervünk. A vérkeringés működtetését, szabályozását látja el. Felépítését négy

üreg: két kamra és két pitvar, az ezeket elválasztó szívizom, billentyűk, kívül pedig a szívburok és annak izmai alkotják. A szív izomzatának összehúzódása és elernyedése tartja keringésben a vért.

A szívbetegségek fajtái a veleszületett rendellenességek mellett a gyulladásos szívbetegségek (amelynek kockázata napjainkban nagymértékben csökkent a megfelelő higiéniai állapotoknak és gyógyszereknek köszönhetően) illetve a koszorúerek megbetegedéseit követő szívbetegségek.

A veleszületett szívbetegségek viszonylag ritkák, de nagy jelentőségűek. A magzatfejlődés szakaszához kapcsolódnak, amikor is valamilyen, az anyát ért káros hatás (vírus, gyógyszer, sokk stb.) következményeként nem fejlődik ki megfelelő módon a csecsemő szíve. Megelőzése fontos a terhesség egész ideje alatt, mivel később már csak műtéttel kezelhető.

A gyulladásos szívbetegségeken a szívbelhártya, a szívburok és szívizom gyulladásos megbetegedéseit értjük. Kialakulása főként serdülőkorban un. reumás láz többszöri előfordulása esetén valószínű. A szívburokgyulladás azért is veszélyes, mert más szívelváltozásokhoz (pl a billentyűk) is vezethet és ezek későbbi idült állapotban vérkeringési zavarok okozói lehetnek.

A szív koszorúereiben áramló vér látja el a szívizmot oxigénnel, így a koszorúerek betegségei a megfelelő oxigénellátás hiánya miatt a szívet is érintik: angina pektorisz (elviselhetetlen szívfájdalommal járó állapot) és a sajmos oly gyakori szívinfarktus követheti. A koszorúerek betegségei több (gyulladás, ér sérülése stb. ) okra vezethetőek vissza, de leggyakoribb okának az érelmeszesedést tartják, amely megelőzésében közel sem vagyunk tehetetlenek.

A szív és érrendszer betegségei a nem megfelelő életmódnak köszönhetően alakulnak ki. tehetünk és tegyünk is azért, hogy egészségünket, vitalitásunkat életünk végéig megőrizhessük!