A szívbetegségek, érrendszeri betegségek alapjaiban rengetik meg egészségünket, hiszen mindkettő a vérrel van kapcsolatban, mely testünk éltető eleme. Szállítja az oxigént, a tápanyagokat sejtjeinkhez, de felelős azért is, hogy a sejtjeink anyagcseréje során keletkező szén-dioxidot és egyéb, már nem szükséges anyagokat eljuttassa a kiválasztó szervekhez.

szivbetegsegek-errendszeri betegségek 2

 

A szívbetegségek és az érrendszeri betegségek okozzák napjainkban Magyarországon a legtöbb halálesetet. 

Tudnunk kell, hogy a szívbetegségek ugyanakkor nagyon nagy eséllyel megelőzhetőek lennének a helyes életmód betartásával és rendszeres szűrővizsgálattal.  

A szív felépítése:

négy üregből áll, két kamra és két pitvar, az ezeket elválasztó szívizom, billentyűk, kívül a szívburok és annak izmai alkotják. A szív izomzatának összehúzódása és elernyedése tartja keringésben a vért.

 A szívbetegségek fajtái:

veleszületett rendellenességek mellett a gyulladásos szívbetegségek (amelynek kockázata napjainkban nagymértékben csökkent a megfelelő higiéniai állapotoknak és gyógyszereknek köszönhetően) illetve a koszorúerek megbetegedéseit követő szívbetegségek.

A veleszületett szívbetegségek viszonylag ritkák, de jelentőségük nagy, és a magzatfejlődés szakaszához kapcsolódnak, amikor is valamilyen az anyát ért káros hatás (vírus, gyógyszer) okán nem fejlődik ki megfelelőképp a csecsemő szíve. Megelőzése fontos a terhesség szakaszában (utána már csak műtéttel kezelhető a kóros állapot)!

A gyulladásos szívbetegségeken, a szívbelhártya, a szívburok és szívizom gyulladásos megbetegedését értjük. Kialakulása főként serdülőkorban un. reumás láz többszöri előfordulása esetén valószínű. A szívburokgyulladás azért is veszélyes, mert a szív egyéb elváltozásaihoz (pl a billentyűk) vezethet és ezek később, krónikus állapotban vérkeringési zavarok okozói lehetnek.

A szívkoszorúerekben áramló vér látja el a szívizmot is oxigénnel. Az érrendszeri betegségek közül leggyakoribb a koszorúér betegsége, mely a nem megfelelő oxigénellátás miatt a szívet is érinti.

Ez az angina pectoris (elviselhetetlen szívfájdalommal járó állapot), melyet a sajnos oly jól ismert szívinfarktus követhet. A koszorúér betegsége több okra (gyulladás, erek sérülése stb.) vezethető vissza, de a leggyakoribb oknak az érelmeszesedést tartják, melynek megelőzésében közel sem vagyunk tehetetlenek.