A méz közismerten az egyik legegészségesebb, rendkívül jótékony hatású természetes táplálékunk ősidők óta. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy a különböző fajta növények méze, hatóanyaga és hatása jelentősen eltér egymástól.

mez-akacmez-viragmez

Valamely növényhez tartozó un. „fajtamézről” akkor beszélünk, amikor a méz alapanyagaként szolgáló

nektár túlnyomó részt az adott növényből készül, így számtalan mézfajta létezik, amelyeknek speciális hatása különböző, lássunk néhány nagyon gyakori fajtát ezek közül:

A vegyes virágméz összetételét tekintve sokféle lehet a különböző virágok arányának függvényében. Általában jellemző rá, hogy gyorsan kristályosodik, leginkább teába, különböző ételekbe, süteményekbe való, nagyobb mennyiségű felhasználásra ajánlott olcsóbb árkategóriás termék lévén. Jótékony élettani hatásai vannak, cukor helyett és a különböző erősebb gyógyhatású, de esetenként kevésbé harmonikus ízű mézek mellett kiegészítőként a legoptimálisabb.

Az akácméz hungaricum! Talán a legnépszerűbb mézfajta, lágy íze és azon tulajdonsága miatt, hogy akár egy két évig is eláll anélkül, hogy megkristályosodnaRobinint, akacint és speciális illóolajakat tartalmaz. Nagyon jó fertőtlenítő, kiváltképp a köhögés csillapítására, torokgyulladás megszüntetésére ajánlott. Enyhíti a gyomorsav túltermelés tüneteit és kiváló vércukorszint szabályozó.

Az aranyvessző méz kimondottan vesetisztításra, húgyúti fertőzés gyógyítására alkalmas.

A citromfüves méz az álmatlanság hatásos ellenszere, görcsoldó a citromfűben található hatóanyagok révén.

A fenyőméz ásványi anyagokba nagyon gazdag fajtaméz, primer vegyületek mellett alkaloidokat, aldehideket, felandrent, limonent, gyantaanyagokat tartalmaz.

Ahány nektár, annyi fajta méz! Ezeknek a gyakori mézfajtáknak a  fogyasztásával, akár kombinálásával már nagyon sokat tehetünk egészségünkért, jó közérzetünkért.