A parlagfű esete igen jól példázza az egyik legfontosabb természeti törvényt, mely szerint nincs egészében kártékony elem a világon, csak a megfelelő tudással és megközelítéssel kell használni mindent, ami természetesen előfordul az élővilágban.

parlagfű-allergia

A közvélekedés szerint a parlagfű kártékony, irtásra ítélt gyomnövény, pedig

megfelelően használva nagyon sok pozitív élettani hatása van, nem gyomnövény, ahogyan azt sokan hiszik, ahogyan az ürömfélék családjának többi tagja sem az!

A parlagfű allergén tulajdonsága ellenére fogyasztható, leveleit, virágát meg lehet enni, nagyon sok vitamint tartalmaz, különösképp a pollenje (az állatok is előszeretettel legelik emiatt).

Levele nyersen fogyasztva kifejezetten jó allergia ellen, illetve a téli időszakban is meghűlés és influenza megelőző jelleggel is, általánosan pedig immunerősítő, élénkítő hatású a növény fogyasztása.  Szárítva, porítva naponta teáskanálnyit ételben vagy magában elfogyasztva is ajánlják az immunrendszer egyensúlyának fenntartására.

A 20. század elején nemhogy káros, hanem közkedvelt növényként tartották számon, illatát nagyon előkelőnek vélték, az úri szalonokban illatosításra illóolajként és szárított formában is használták.

Bár manapság elsőszámú allergén növénynek kiáltották ki, valójában az ürömfélék családja valamelyest allergén, de nem benne rejlő okokból, hanem mert manapság rengetek az ipari szennyeződés a levegőben, termőföldben egyaránt, és ezek a szennyeződések lemarják a pollenekről a természetes védőréteget és így az irritálóvá válik.

Ez az allergia valódi oka, és ezt nagyon sokan nem tudják.

Valójában egy nagyon intelligens és túlzás nélkül szólva „önfeláldozó” növény: elszaporodik a parlagon hagyott termőföldön, és megóvja azt a kiszáradástól, aztán átadja a helyét valamely utána megtelepedő termőnövénynek.

Irtása helyett értelmesen használva nagy segítségére lehetne az emberiségnek a parlagon hagyott földek újra termővé tételében is, nem is beszélve csodálatos egészségügyi hatásairól.