A vesebetegségek kialakulása sokszor alattomosan, sokszor évekig észrevétlenül, tünetmentesen zajlik. Ezért függetlenül attól, hogy jelenleg van-e ilyen jellegű tünete, problémája vagy sem, érdemes időnként ellenőriztetnie a vese állapotát. Fontos betartani néhány tanácsot, amelyek a vesebetegségek megelőzését szolgálják.

vesebetegsegek-kialakulasa

Vesénk a kiválasztásban óriási szerepet játszó, létfontosságú páros

szervünk. A rendszeres testmozgás, ahogyan más szervünk egészségének megőrzéséhez, úgy vesénk egészségi állapotához is nagyban hozzájárul, jó hatással van a vérkeringésre, a vese működésére is. Ha cukorbeteg, semmiképp ne hanyagolja el a rendszeres vércukorszint mérést, az említett betegség ugyanis az esetek mintegy felénél veseműködési rendellenességeket okoz szövődményként.A rendszeres vérnyomásmérés is igen fontos! Amennyiben tartósan magas vérnyomást állapítanak meg Önnél, tegyen meg mindent a probléma kezelése érdekében.Mindenképpen igyekezzen olyan táplálkozás és életmódbeli változtatásokat beiktatni, amelyek jótékonyan hatnak a vese működésére!

Így elkerülheti a magas vérnyomásból adódóan a vesében kialakuló szövődményeket.

Az egészséges testsúly megtartása révén szintén a vesét is érintő veszélyforrást semlegesíthet, a túlsúlyosság ugyanis cukorbetegséggel és szívbetegségekkel járhat, ez utóbbiak gyakori szövődményei a krónikus vesebetegségek. Nem gondolunk rá, de egyes recept nélkül kapható, mindenki számára hozzáférhető gyógyszerek túlzott fogyasztása is károsíthatja a vesénket, érdemes ezért kismértékben, háziorvos tanácsát igénybe véve alkalmazni ezeket.

Intő jelek, amelyek vesebetegségre utalnak: a szem körül duzzadt, vizenyős, táskás bőr, az arc puffadása. Emellett a puffadt has illetve boka, csukló, comb rendszeres dagadása is ilyen jellegű problémára utalhat.