A gyomorrák egyik azon ráktípusoknak, amelynek kialakulását a helyes táplálkozással, megfelelő életmóddal, a stressztkezelő technikák alkalmazásával jelentősen befolyásolni tudjuk.

gyomor-gyomorrak

A gyomorrák kialakulási okai részben ismeretlenek a gyógyászat számára, van azonban néhány

tényező, amelynél a gyomorrák kialakulását elősegítő hatást már klinikailag igazolták. A gyomorrák kialakulását a kutatások eredményei alapján általában valamilyen, a gyomor gyulladásos állapotát előidéző fertőzött állapot előzi meg, amely huzamosabb ideig áll fent. (Helicobacter pylori általi baktériumfertőzés)

Egészséges étrend és életmód mellett ennek a fertőzésnek az előfordulása nagyban csökkenthető.

A gyomorráknak a gyomor mirigyeiből kiinduló daganat a leggyakoribb típusa, s bár a fentieken kívül a kialakulási okok nagyrészt ismeretlenek, tudni lehet, hogy a betegség kialakulása sok-sok éven keresztül is húzódhat.

A daganat leggyakrabban a gyomor alsó, vékonybélhez közeli részén alakul ki, de egyre sűrűbben fordul elő a gyomorszájhoz közel kialakuló típus is, az esetek egy részénél a gyomor több területét is érintve.

 

A gyomorrák tünetei lehetnek: emésztési zavarok, gyomortáji égés, hasi fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés, székrekedés, felfújódás, étvágytalanság, gyengeség és esetenként vérzés, vérhányás, véres széklet.

Ezek a tünetek természetesen más betegség jelei is lehetnek, a diagnózis egy nagyon komplex vizsgálat nyomán igazolható. Amennyiben viszont ilyen panaszaink vannak, ajánlott mielőbb orvoshoz fordulni!

A világviszonylatban emésztőszervi daganatok terén a második leggyakoribb globálisan, de hazánkban is visszaszorulóban van, de jelen pillanatban is jelentékeny 7.5%-át teszi ki a rák miatti elhalálozásoknak.