A Shiitake gomba (Lencinus Edodes gomba) Japánban és Kínában már kb. 2000 éve termesztik, mára a világ minden táján elterjedt. A csiperke és a laskagomba után a legnagyobb mennyiségben termesztett gombafaj. A shiitake gombában lévő kéntartalmú vegyületek ( pl. lentionin) okozzák a jellegzetes, leginkább a fokhagymához hasonló ízét.

Shiitake-gomba

Fontos alkotóelemei:

A shiitake gombából elsőként a Csikahara professzor által vezetett kutatócsoport vonta ki a poliszacharida lentinant. Ez egy egy b-D-glükán vegyület, mely máig a világ legjobban ismert, gombából kivont rákellenes hatású vegyülete. A szervezet immunműködését serkenti, semmilyen ismert káros mellékhatása nincs. Csökkenti a vérnyomást és gátolja a trombózis kialakulását a benne lévő eritadenin nevű vegyületnek köszönhetően. A szervezet lipoproteinjeit kevesebb zsírt és több fehérjét tartalmazóvá alakítja át, így éri el ezt a hatást. Az eritadenin csökkenti a vér koleszterin-szintjét is.

Élettani hatásai:

Keringési problémákkal küzdőknek a shiitake gomba fogyasztása kifejezetten előnyös, mivel jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot és foszfort, ugyanakkor nátrium tartalma csekély.  

  • Antivirális hatású
  • Baktérium és gomba elleni hatás
  • Immunstimuláns, aktivizálja a falósejteket
  • Gátolja a daganatos elváltozások kialakulását
  • Mycélium kivonata májvédő, csökkenti a gyulladásos folyamatokat
  • Serkenti az inzulintermelődést, gátolva a cukorbetegség kialakulását
  • Általános erősítő, vitalizáló hatás, potencianövelőként is alkalmazzák